Eigenaresse van Stal Cruquius is Libuše Hrouda, zelf altijd en nog steeds actief in de wedstrijdsport, in het les geven en het trainen van paarden. Zij is in het bezit van ORUN diploma en NHB Deurne diploma en heeft meerdere paarden uitgebracht in de klasse Z2 dressuur en ZZ springen. In haar wedstrijdcarrière is zij meerdere malen kampioen van Noord-Holland geweest. Tevens heeft zij de dekhengst Uniform met succes uitgebracht en werd kampioen in de Hengstencompetitie klasse M.
Libuše is op haar achttiende begonnen met het opzetten van Stal Cruquius en in de loop der jaren heeft ze het weten uit te bouwen tot een modern en efficiënt bedrijf, waar het welzijn van de paarden en de veiligheid van de ruiter duidelijk voorop staat.

Libuše geeft dressuur- en springlessen zowel privé als in groepsverband. Ook caroussel/viertallessen behoren tot de mogelijkheid voor pony’s en paarden, dit alles t/m Z niveau.

Ook haar dochters zijn actief in de sport. Anouck Gaastra is in het bezit van het ORUN niveau 2 certificaat en het CIOS diploma. Zij brengt verschillende paarden op wedstrijden uit zowel in de dressuur als in het springen. Op dit moment rijdt zij een talentvol 4 jarig springpaard en een fijne merrie.
Oudste dochter Monica Gaastra heeft ook haar sporen verdiend in de wedstrijdsport. Momenteel start zij in de Inter-II.

Bij Stal Cruquius kunnen paarden en pony’s gereden en gelongeerd worden door Libuše of door haar personeel.

Historie van Stal Cruquius

Jozef Hrouda noemde het gekscherend “ ‘t landje”, omdat er niet veel meer was dan weiland. Met vereende krachten werden stallen gebouwd, waar voornamelijk de pony’s in kwamen te staan van de leden van Ruitervereniging Van Merlen. De grote binnenstal en de buitenmanege dateren nog uit die tijd.

Libuše was als kind al een fanatieke wedstrijdruiter en besloot al snel dat zij paardrijden niet alleen als hobby zag, maar dat zij ook een eigen stal ambieerde. Na het behalen van haar instructeursdiploma’s in 1985 huurde zij eerst de stal van haar vader, waarna zij het in 1988 van hem kocht. Het daaropvolgende jaar besloot Libuše de binnenmanege te bouwen, gevolgd in 2002 met een nieuwe kantine, schuur en meer stallen.

Libuše blijft innoveren in haar bedrijf. Zo is onlangs de binnenstal vernieuwd waarbij 8 ruime stallen zijn gerealiseerd voorzien van een buitenluik. Daarnaast zijn de 4 ponystallen omgetoverd tot 3 prachtige buitenstallen. Ook de poetsplaatsen en de zadelkamer zijn vernieuwd.